Herken jij jezelf hierin?
Terwijl ik aan het tweede bolletje van mijn ijsje begin, passeren tal van mensen mijn bankje. Of ik dat nu wil of niet, mijn automatische analytisch vermogen neemt het meteen van me over. Ik zie een jongen van begin twintig in de rij voor de ijssalon staan. Zijn schouders staan naar voren (de zogenaamde protractie stand). Na het afrekenen loopt hij - likkend aan zijn ijsje - in de richting van zijn fiets. Ik zie ik dat hij op zijn tenen loopt. De hak van zijn voet raakt de grond niet eens. Ik wend mijn blik weer af. Tegenover mij zit een jong gezin met twee kinderen. Moeder is druk in de weer met het poetsen van gemorst ijs op de blouse van de jongste. Vader lijkt niets op te merken. In de ene hand houdt hij zijn ijsje vast en in de andere hand zijn smartphone. Zijn blik is onafgebroken op zijn scherm gericht. Zijn bovenrug is gebogen, zijn nek des te meer. Hij zit op stalen terrasstoel en trekt zijn hielen op tegen de poten.
De houding en beweging van de jongen en de vader, wijken af van het 'normaal'. Ik kan afwijkingen herkennen door onder andere de volgende vragen te beantwoorden:
Dat deze observaties afwijken van 'normaal' is een feit. Dit is voor mij aan de buitenkant zichtbaar. Afwijkingen geven meestal pijnklachten. Mensen hebben zich de afwijkende beweging of houding eigen gemaakt. Rugpijn kan een gevolg zijn. In mijn praktijk komt deze zin vaak voorbij: "ik doe dit al jaren op deze manier!" 😉 Mijn reactie is dan: "je hebt er last van, wíl je het veranderen?" Verandering is lastig. Er is veel discipline voor nodig.
Vraag jezelf eens af: wil ik mijn patroon veranderen? Wil ik mijn lichaam anders laten bewegen en zo de pijn te laten verdwijnen?
In mijn fysiotherapiepraktijk behandel ik dagelijks patiënten met rugpijn. Zij hebben het bijna altijd over hetzelfde soort klachten. Bij deze patiënten trek ik negen van de tien keer na het eerste consult de volgende conclusie:
De patiënten gaan in mijn praktijk aan de slag met een programma bestaande uit verschillende rugoefeningen. Soms maken we hierin een kleine aanpassing gericht op de patiënt, maar de hoofdlijnen van het behandelprogramma zijn hetzelfde. Dit heeft mij geïnspireerd om dé online rugtraining te ontwikkelen. De oefeningen en inzichten hebben in mijn praktijk al honderden patiënten van hun klachten af geholpen.
Ik maak ik me soms wel zorgen. 🙁 Jonge kinderen die al op een leeftijd van 13 jaar (!) een houding hebben van een hoogbejaarde... Naar mijn mening komt dat door te veel zitten en te weinig bewegen. Spelen, rennen, klimmen... Het is allemaal zó belangrijk!
Ik ben blij dat er tegenwoordig meer aandacht is voor het belang (of liever gezegd: de noodzaak!) van bewegen. De overheid, scholen, bedrijven, de meesten doen hu best om meer bewegen te stimuleren. Maar of dit op kan tegen de de verleiding van de smartphone, een potje gamen, Netflixen? Ik vraag het mij af.....